بعضی از افراد هنوز هم رب گوجه فرنگی خانگی را به ربهای کارخانهای ترجیح میدهند. آنها معتقدند که ربهای کارخانهای حاوی مواد نگهدارنده هستند و ضرر دارند. البته مواد نگهدارنده هم به ربها اضافه میشود تا مدت ماندگاریشان بالا برود. اما میزان وجود مواد نگهدارنده در رب گوجه فرنگی مهم است. لزوما همهٔ ربهای آماده دارای مواد نگهدارنده زیاد و مضر نیستند.
به این نکته دقت کنید که اگر ربی فاقد مواد نگهدارنده باشد یا مواد نگهدارندهٔ اندکی در آن به کار برود، در صورت نگهداری نشدن در یخچال و نداشتن دری روی ظرف آن، کپک خواهد زد. پس اگر دیدید، ربی از محصولات کارخانهای کپک میزند باید به سلامت آن برند تا حد زیادی اعتماد کنید و بدانید که برند مذکور از مواد نگهدارندهٔ کمتری در تولید محصولاتش استفاده میکند. پس آن برند را به خاطر بسپارید و برای جلوگیری از کپکزدن هم محصول را در یخچال و در ظرف دربسته نگهداری کنید.
خرید رب گوجه فرنگی باکیفیت از برندی مطلوب بسیار بهتر از پختن آن در منزل است. چون در کارخانهها فرایند پاستوریزهسازی انجام میشود و ربها در فرایند پاستوریزهسازی از میکروبها تخلیه میشوند. میزان نمک و حرارتی هم که به رب گوجه داده میشود، استاندارد و تعریفشده است اما در منازل اینها قابل کنترل نیستند و بهطور چشمی و با حسابهای سرانگشتی به رب نمک زده میشود یا حرارت میبیند.
.
به بستهبندی رب گوجه فرنگی دقت داشته باشید
در خرید رب گوجه فرنگی به بستهبندی آن توجه داشته باشید. ربهایی که دارای دربهای آسانبازشو هستند یعنی روی آنها قلابی برای بازکردن بدون نیاز به درببازکن و… وجود دارد، رفاه و راحتی بیشتری برایتان به همراه خواهند داشت.
بستهبندی ربها بیشتر در قوطیهای فلزی است. ماندگاری رب در قوطی فلزی بیشتر است. پس اگر دیدید که محصولی در ظروفی دیگر مثلا شیشهای به فروش میرسد، بهتر است به سراغ خرید رب گوجه فرنگی موجود در قوطی فلزی بروید.
علاوه بر ماندگاری رب در قوطی فلزی، مقولهٔ حرارت در کارخانه هم دلیل دیگری است که این نوع بستهبندی را در رأس سالمترین و بهترین بستهبندی برای رب گوجه فرنگی قرار میدهد. قوطیهای فلزی رب را در کارخانه حرارت میدهند و استریل میکنند. البته این کار را برای ظروف شیشهای حاوی رب گوجه هم انجام میدهند اما موضوع این است که مقاومت فلز بیشتر از شیشه و جنسهای دیگر است و بنابراین حرارت بیشتری را تحمل میکند و کاملا استریل میشود.
.
نکته مهم
مواد نگهدارندهای در ربها وجود دارد و در این شکی نیست اما این تصور که ربهای کارخانهای به خاطر وجود حجم زیادی از مواد نگهدارند به مدتی طولانی قابلاستفاده هستند، دیدگاهی اشتباه است. اجازه بدهید که این دیدگاه اشتباه را برایتان روشن و شفافسازی کنیم.
داستان از این قرار است که فرایند کنسروسازی به گونهای است که اجازهٔ تخریب به مواد و محتوای درونی قوطیهای کنسرو نمیدهد. در واقع، کنسروشدن مواد است که آنها را ماندگارتر میکند و عمرشان را افزایش میدهد نه وجود مواد نگهدارنده.
.
در خرید رب گوجه فرنگی به برندهای معروف توجه داشته باشید
یکی از روشهای خرید خوب و مناسب، این است که به سراغ برندهای معروف و باسابقه بازار بروید و از میان محصولات آنها دست به خرید بزنید. البته این کار هم لزوما همیشه نتایج خوبی ندارد اما دستکم، خیالتان راحت خواهد بود که با محصولی قلابی و بیکیفیت روبهرو نیستید.
چون برندهای معروف در طی سالها، اعتبار خود را با فعالیت صحیح و ارائه محصولات قابلقبول به بازار ثابت کردهاند و معمولا بیشتر از برندهای دیگر، زیر ذرهبین هستند پس قطعا محصولاتشان به طور نسبی از کیفیت خوبی برخوردار است. در خرید رب گوجه فرنگی هم باید به دنبال انتخاب از میان برندهای آشنا باشید. با کمی آزمون و خطا میتوانید متوجه شوید که طعم و رنگ کدام رب موجود در بازار برایتان مناسبتر است..
.
به رنگهای خوراکی بهکاررفته در محصول هم توجه داشته باشید
استفاده از رنگهای خوراکی در ربهای گوجه فرنگی کارخانهای بسیار طبیعی و رایج است. رنگهای مجاز و خوراکی باعث میشوند تا محصول رنگ و لعاب خوبی داشته باشد. اما اگر این ماده در رب گوجه، بیش از حد به کار رود، نتایج خوبی نخواهد داشت و عملا در حال استفاده از حجم زیادی رنگ خوراکی خواهید بود که مصرفش عواقبی منفی دارد.
ربهایی که رنگ خوراکی زیادی دارند، معمولا ردی قرمز از رنگ را بعد از چشیدن بر روی زبان به جا میگذارند. این موضوع را در هنگام خرید رب گوجه فرنگی و امتحانکردن میزان مرغوبیت آن در نظر بگیرید.
یادتان باشد که وجود میزان زیادی از رنگ در محصول نشان میدهد که به احتمال زیاد از گوجههای نامناسب و بیکیفیتی در تولید رب گوجه استفاده شده که نتیجهٔ نهایی کار، ربی بیرنگ بوده است. همین موضوع، تولیدکنندگان را وادار به اضافهکردن مقدار زیادی رنگ میکند تا در نهایت بتواند ربی قابلقبول به بازار عرضه کند.
.
-
نگهداری رب گوجه فرنگی
در صورتی که می خواهید محتویات تمام کنسروها و کمپوت ها و نه تنها رب گوجه فرنگی را پس از باز کردن درب آن برای مدتی طولانی استفاده کنید، لازم است آن را به ظرف دیگری منتقل کنیددلیل این توصیه چیست ؟
اگر دقت کرده باشید بعد از باز کردن درب قوطی، احتمال بروز واکنش بین یکی از اجزای ترکیب ماده غذایی (به ویژه ماده ای اسیدی) با دیواره فلزی جداره داخلی قوطی بسیار بالا می رود و اگر دقت کرده باشید، دیده اید که مثلا اگر آناناس در قوطی بماند بعد از مدتی رنگ آب آن متمایل به خاکستری می شود ، پس به همین دلیل بهتر است بعد از باز کردن قوطی، آن را به ظرف دیگری(ترجیحا شیشه ای) منتقل کنید.
نکته مهم دیگر این است که زمانی که درب یک کنسرو یا کمپوت را باز می کنید، بستن محکم آن برای بار دیگر تقریبا امکان پذیر نیست؛ در حالی که منتقل کردن به ظرف دیگر این امکان را فراهم می کند و محکم بستن در ظرف جلوی ورود آلودگی به مواد غذایی را می گیرد.
از طرفی یکی از علل اصلی کپک زدن رب که هم در قوطی و هم در ظروف شیشه ای اتفاق می افتد، ورود همین آلودگی ها به داخل ماده غذایی است. پس دقت در مسایل بهداشتی به عنوان مثال استفاده از یک قاشق خشک و تمیز هنگام برداشتن رب از داخل ظرف می تواند از آلوده شدن ماده غذایی و در نتیجه کپک زدن آن پیشگیری کند.
اینها همه در مورد ظرف نگهداری رب بود ولی در مورد محل نگه داری رب گوجه فرنگی چطور ؟ گفتنی است محلی که رب را در یخچال قرار می دهیم و دمای متفاوت طبقات چندان تاثیری بر کپک زدن آن ندارد ولی معمولا بهترین جا برای نگهداری رب طبقات بالایی یخچال است.
.
-
درست کردن رب گوجه فرنگی
شما ممکن است باور نکنید، اما طبخ رب گوجه فرنگی در منزل بسیار ساده است ، چگونگی انجام این کار از این قرار است:
در یک ظرف بزرگ، گوجه فرنگی های درسته را چند دقیقه بجوشانید.
کاری که باید انجام دهیم، این است که ابتدا پس از جوشیدن، پوست ها که نرم شده را، راحت تر کنده می شود ، یک ترفند ساده برای پوست گیری گوجه فرنگی، این است که قبل از اینکه شما آنها را بجوشانید، یک ضربدر فرضی را در انتهای گوجه فرنگی برش دهید این، به پوست کمک می کند که کنده و اصطلاحاً گوشت آن بهتر و یکنواخت تر هم طبخ شود.
پس از دو دقیقه جوشیدن، (گوجه های رسیده زمان کمتری لازم دارند)،تا فرآیند پخت و پز را متوقف نموده، آنها را از آب خارج کرده و در یک کاسه آب بسیار سرد، قرار دهید تا پوست را با این کار بلافاصله بردارید.
یک گزینه عالی برای سرعت بخشیدن به پوست گیری ،این است که یخ به آن اضافه کنید به این ترتیب پس از خنک شدن، روند، بسیار ساده تر خواهد بود این، همچنین کمک می کند تا مطمئن شوید که رنگ و طعم خود را بسیار و بهتر حفظ می کنند شما لازم نیست دانه ها یا هر بخش از داخل را ،حذف کنید و بکنید گوجه فرنگی های خرد شده را به چهار قسمت تقسیم کرده و آنها را در یک ظرف شیشه ای که در دارد، بریزید شیشه را تا جای ممکن ، پر کنید ؛ می توانید آنها را کمی پایین تر فشار دهید، تا ببیشتر در ظرف جا شوند.
هنگامی که همه گوجه فرنگی ها را در یک ظرف ریختید، شیشه را با آب پر کنید( تقریبا تا بالای آن) ،و یک قاشق چای خوری نمک و یک قاشق چای خوری شکر اضافه کنید ، به غیر از طعم دهی، این به حفظ و نگهداری رب، کمک می کند لبه ی شیشه را پاک کنید و آن را محکم ببندید.
بهتر است، از شیشه های مخصوص طراحی شده برای نگهداری استفاده کنید، که با یک حلقه و بَست در اطراف وجود دارد، تا مواد غذایی آب دار را در آن نگه دارند. پس از بستن در ظرف، شیشه را در یک مخزن آب جوش قرار دهید، که باید به اندازه کافی بزرگ باشد، تا ظرف را کامل در خود جای دهد هنگامی که به طور کامل غوطه ور شد، آن را به مدت 45 دقیقه بجوشانید.
آن را از آب خارج کنید و بگذارید،که یک شب تا صبح یا حداقل برای 24 ساعت بماند بعد از 24 ساعت، آن را در دمای اتاق بدون نور مستقیم خورشید نگه داری کنید شما در حال حاضر، رب گوجه فرنگی برای یک سال خود را ذخیره کرده اید.
.
منابع:
.https://www.daraje.com
.https://namnak.com