نکات مهم در نواختن ساز

1- یکی از اشتباهاتی که برخی از هنرجویان و نوازندگان انجام می دهند این است که به یکباره دست از تمرین می کشند و به سراغ کار دیگری می روند! بایستی ابتدا و انتهای تمریناتتان را مشخص نمایید و در انتها نیز نباید تمرینتان را با اجرای قطعات تکنیکی و سرعتی به پایان برسانید. بگذارید آرامش در دستان شما خود را نشان بدهد، پس با اجرای قطعه ای ملایم (مثلا در حالت آندانته یا آداجیو) تمرین تان را پایان دهید.

.

2- مهم نیست که یک هنرجو باشید یا فردی حرفه ای. قبل از شروع تمرینات با ساز، مقداری تمرین کششی انجام دهید و سعی نمایید تا با نرمش و ماساژ انگشتان آنها را برای تمرین آماده سازید.

.

3- بعد از هر تمرین سخت و یا در دوره های زمانی مشخص، مثلا بعد از ۱۵ دقیقه، از جای خود بلند شوید و برای چند دقیقه کوتاه تمرینات کششی انجام دهید و با تنفس عمیق انرژی تازه ای را به خود منتقل نمایید. یکی از نکاتی که بسیاری از هنرجویان فراموش می کنند، تنفس در طول قطعه است! سعی کنید تا با کمک استاد خود یاد بگیرید تا در چه وقت و در چه قسمت هایی باید تنفس نمایید، این نکته در قطعاتی با سرعت بالا و دراز مدت اثرات خود را نشان می دهد و خستگی زیادی برای شما به ارمغان می آورد! آسیب دیدگی تنها احساس درد در عضلات نیست، بلکه خستگی ناشی از عدم تنفس صحیح در هنگام نواختن نیز جزو صدماتی است که در طولانی مدت عوارض بدی را بر بدن شما می گذارد.

.

4- پس از پایان تمرینات نیز با یک سری تمرینات کششی سعی کنید تا از فشار وارد شده بر عضلات بکاهید. استفاده از آب گرم و ماساژ انگشتان یکی از روش های بسیار خوب برای این کار می باشد.

.

5- یکی از عادت های بد در نوازندگی این است که وقت معینی را برای تمرینات خود نداشته باشید و بدتر از آن، اینکه هر چند ساعات یکبار تمرین کوتاهی را با شدت زیاد بر روی ساز انجام دهید و دوباره به سراغ کارهای دیگرتان بروید و این کار را در طول روز چندین بار تکرار نمایید. جدا از نرسیدن به پیشرفتی مناسب در نوازندگی، عضلات و بدن شما نیز در برابر این نوع تمرین واکنش نشان می دهند که آسیب پذیری شما را بالا می برد.

.

6- تمرین فقط فیزیکی نیست. بجای اینکه تنها با عضلاتتان ساز بزنید قبل از شروع هر تمرینی چه گام و چه قطعه با نگاه کردن به نت قطعه مورد نظر، ذهن خود را برای تمرین آماده کنید. به عقیده شخصی (نگارنده) بسیاری از تمرینات عضلانی تنها وقت شما را می گیرند! درواقع تنها خسته می شوید و حس کاذب پیشرفت به شما دست می دهد. در حالیکه با تمرینات ذهنی می توانید با فشار کمتر و بازدهی بالاتر از زمان خود استفاده بهتری ببرید. بسیاری از نوازندگان مشهور به دلیل فشار بیش از حد دیگر از نواختن ساز عاجز مانده اند. دیگر زمان تمرین های فیزیکی با صرف ساعت های زیاد به پایان رسیده و تاثیری که یک ساعت تمرین ذهنی بر روی شما دارد بیش از ساعتها تمرین فیزیکی است. (این گفته ی بسیاری از ویرتوزهای معاصر مانند گلن گولد است).

.

7- تمرینات کششی بر روی ساز نیز بسیار مفید است اما توجه کنید که این تمرینات حتما باید بعد از گرم کردن انگشتان صورت گیرد.

.

8- از تمرینات خود لذت ببرید! تمرین تنها ایجاد صداهایی گوشخراش و بی معنا نیست، بلکه باید سعی کنید تا تمرینات خود را متنوع سازید و در هنگام اجرا با لبخند و بدون هر گونه تنش خاصی در عضلات فک و چهره به تمرین بپردازید. شاید برخی از نوازندگان را دیده باشید که در هنگام نواختن یک نت اشتباه اخم می کنند و یا دندان هایشان را بهم می فشارند، شاید حتی خود شما نیز از آن دسته نوازندگان باشید!

.

9- نوازنده حرفه ای کسی است که حتی در زمانی که اشتباه می کند طوری با مخاطب رفتار کند که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده و با آرامش به کار خود را ادامه دهد. اشتباه در اجرا یا فراموشی نت چیز عجیب و غیرقابل تحملی نیست و بسیاری از برجسته ترین نوازندگان دنیا نیز در اجراهای خود اشتباهاتی دارند اما فرق آنان با دیگر نوازندگان در چیست؟ مهم نحوه برخود شما با این مساله است. یکی از شیوه های رفع این مشکل (اخم کردن و یا بهم فشار دادن دندان) این است که در هنگام نواختن دهانتان را باز نگه دارید. شاید کمی عجیب باشید اما روشی کاملا کاربردی و علمی می باشد و جدا از آن کمک شایانی به بهبودی وضعیت تنفسی خود می نمایید!

.

10- از تکنیک های پیشگیری کننده و آرامش دهنده استفاده نمایید. تکنیک های موزیک کینزولوژی، الکساندر، یوگا و تای چی بسیار موثر هستند.

.

11- ورزش را فراموش نکنید!. ورزش هایی از قبیل دوچرخه سواری و شنا و کوه پیمایی بسیار مفید هستند. اما ورزش هایی چون بدنسازی بدلیل بر هم زدن تعادل و بالانس میان عضلات انگشتان برای نوازنده سازهایی مانند گیتار و پیانو مناسب نیست. ورزشهای هوازی (آیروبیک) بدلیل بالا بردن گردش خون و افزایش میزان تنفس بسیار مناسب ترند.

.

12- مهمترین نکته در تمرین و بطور کل در نوازندگی داشتن هدف است. برای تمرین هر قطعه و هر اتود و هر گامی، هدف و نکاتی که از آن می خواهید را مشخص نمایید. تمریناتی بر حسب عادت و اجبار بیشترین آسیب ذهنی را به شما وارد می کنند. نکته آخر: به هیچ وجه فکر نکنید که نمیخواهید یک نوازنده حرفه ای بشوید! پس اگر امروز برای ساعاتی کوتاه تمرین میکنید احتیاجی به رعایت این مسائل نیست. رعایت این نکات شرط اول نواختن هر سازیست که باید آن را جدی بگیرید.

.

13-قبل از تمرین سازتان سعی کنید تا دست هایتان را گرم کنید. هرگز در شروع تمرین قطعه ای سخت و یا تکنیکال را اجرا نکنید. در بسیاری از موارد عدم توجه به این نکته باعث می شود تا فشار زیادی بر عضلات شما وارد شود و حتی کشیدگی هایی بوجود آید. یکی از روش های بسیار خوب، اجرای گام و آرپژ با سرعت بسیار پایین می باشد و سپس اجرای قطعه ای ساده برای شروع تمرین.

.
منابع:
.http://www.azarangmusic.com

البسه و اکسسوری

مشاهده مطالب ←

آرایش و زیبایی

مشاهده مطالب ←

لوازم خانگی و دکوری

مشاهده مطالب ←

بهداشت و سلامت

مشاهده مطالب ←

گل و گیاهان

مشاهده مطالب ←

موادغذایی و خوراکی

مشاهده مطالب ←

مسافرت و کمپینگ

مشاهده مطالب ←

نظافت و شستشو

مشاهده مطالب ←

ماشین و موتورسیکلت

مشاهده مطالب ←

لوازم دیجیتال

مشاهده مطالب ←

ساز و موسیقی

مشاهده مطالب ←

کودک و نوزاد

مشاهده مطالب ←

لوازم اداری

مشاهده مطالب ←

تحصیل و تحریر

مشاهده مطالب ←

منابع

مشاهده مطالب ←

قوانین

مشاهده مطالب ←

error: Alert: Content is protected !!