اگر به چندین سال قبل برگردیم هنگام مراجعه شما به یک مغازه برای خرید، امکان گشتن در فضای مغازه و انتخاب اجناس موردنظر وجود نداشت اما امروزه ساختار و ابعاد فروشگاه ها و مغازه ها تغییر کرده است. مشتری ها دوست دارند که در فروشگاه قدم بزنند و اجناس مختلف را با یکدیگر مقایسه کنند و در نهایت از خریدش آن لذت ببرند. با بزرگ شدن و رشد فروشگاه ها مشکلات و نگهداری از کالاها و اجناس هم کار دشوار و سختی به نظر می رسد. به همین دلیل کارشناسان حوزه امنیت استفاده از سیستم های امنیتی و ضد سرقت فروشگاهی را توصیه می کند.
روش های مختلفی برای حفظ امنیت و جلوگیری از سرقت و خروج غیرقانونی اجناس از فروشگاه وجود دارد که یکی از بهترین این روش ها، استفاده از گیت ضد سرقت است. در سال های اخیر سیستم های ضد سرقت فروشگاهی بسیار رایج شده اند. تعداد زیادی از فروشگاه ها و مغازه ها برای تامین امنیت، مجهز به دوربین های مدار بسته و گیت های فروشگاهی هستند.
.
گیت ضد سرقت فروشگاهی چیست؟
گیت های ضد سرقت فروشگاهی یا همان گیت امنیتی فروشگاهی Electronic Article Surveillance یا EAS به دستگاهی گفته میشود که در خروجی یک فروشگاه نصب میشود و از خروج غیر مجاز اجناس فروشگاه جلوگیری به عمل می آورد.
گیت فروشگاهی شامل انتن که در خروجی فروشگاه نصب می شود، برد الکترونیکی که در داخل آنتن قرار می گیرد و اصلی ترین نقش را به عهده دارد و تگ ها و لیبل هایی که به کالا وصل می شوند و اگر شخصی قصد خروج کالا بدون پرداخت هزینه را داشته باشد، انتن نصب شده در خروجی فروشگاه پیغام هشدار داده و فروشنده را آگاه می سازد.
گیت فروشگاهی، دزدگیر لباس، دزدگیر پوشاک، گیت ضد سرقت، دزدگیر کیف و کفش، دزدگیر اجناس، دزدگیر فروشگاهی و … نام های رایج این سیستم حفاظتی است.
.
دلیل استفاده از گیت فروشگاهی چیست؟
گیت فروشگاهی به راحتی خروج افراد را کنترل می کند اگر سارقین سود جو بخواهند کالا و یا اجناسی را از مغازه شما بدون اطلاع فروشندگان خارج نمایند شما به راحتی می توانید متوجه شوید، به این حالت که دستگاه گیت ضد سرقت فروشگاهی در هنگام خروج غیر مجاز و مخفیانه کالا آلارم می دهد و صاحبان فروشگاه را مطلع و باخبر می کند.
.
فناوری به کاررفته و نحوه کارکرد گیت فروشگاهی
فناوری این گیت ها به طورکلی از سه بخش تشکیل شده است:
- آنتن : همان سیستم تشخیص دهنده که معمولا در محل ورود و خروج مشتریان نصب می شود.
- برد الکترونیکی : که در داخل آنتن قرار دارد و یکی از مهم ترین بخش هاست.
- لیبل و تگ : که روی کالاها متصل می شوند. این تگ ها که با نام تگ دزدگیر هم شناخته می شوند، بعد از پرداخت هزینه کالا توسط مشتری و قبل از خروج آن از فروشگاه، توسط پرسنل جدا یا غیرفعال می شوند.
نحوه عملکرد گیت بر اساس جابجایی اطلاعات الکترونیکی (همان سیگنال 0 و 1) بین آنتن و تگ است. اگر تگ یا لیبل متصل به کالایی در محدوده فرکانس رادیویی آنتن قرار داشته باشد توسط آنتن شناسایی شده و آلارم هشدار خروج کالای غیرقانونی به صدا در می آید.
علاوه بر خود گیت فروشگاهی ، معمولا ابزاری هم در اختیار فروشندگان وجود دارد که توسط آن تگ یا لیبل متصل به کالا را پس از پرداخت هزینه بدون آسیب زدن به کالا، جدا یا غیرفعال می کنند.
امکان نصب آنتن در ورودی سرویس بهداشتی یا اتاق پرو نیز برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی وجود دارد. علاوه بر آن حتی در صورتی که تگ متصل به کالا در کیف یا زیر لباس نیز مخفی شده باشد، توسط آنتن قابل شناسایی است.
.
انواع گیت فروشگاهی
گیت های فروشگاهی با توجه به کاربرد و فرکانس به ۴ گروه تقسیم می شوند:
- گیت فروشگاهی RF
- گیت فروشگاهی AM
- گیت فروشگاهی EM
- گیت فروشگاهی RM
اگر می خواهیم درباره خصوصیات و ویژگی های هر کدام از گیت ها اطلاعاتی داشته باشید ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
1 – گیت فروشگاهی RF
گیت فروشگاهی RF (radio frequency) که از مشهورترین دزدگیرهای موجود در بازار که بدلیل کارایی بالا، نصب سریع و آسان در مقایسه با سایر مدل ها و قیمت مناسب از متداولترین گیت ها در فروشگاه ها می باشد.
امواج رادیویی در این نوع گیت بین فرکانس ۲ تا ۱۰ مگا هرتز است که فرکانس معروف گیت RF حدود ۸.۲ مگاهرتز است و دارای لیبل های چسبی تخت با سایز حدود ۴ در ۴ سانتی متر و تگ های متعدد است و بیشتر در کتاب فروشی ها و فروشگاه های مختلف استفاده میشود. که لیبل ها و تگ ها ارزان است. طرز کار این گیت به این صورت است که بعد از فروش جنس، لیبل ها توسط دستگاه مخصوص غیر فعال می شوند و تگ ها نیز توسط دستگاه جداساز تگ از کالا جدا می شود.
از معایب گیت فروشگاهی RF نیز می توان به مشکل تداخل امواج اشاره کرد. که در صورت وجود بیش از یک دستگاه RF با فرکانس مشخص (بعنوان مثال دو فروشگاه همجوار)، امکان ایجاد تداخل امواج و از کار افتادن دستگاه وجود دارد. همچنین گیت RF به علت محدودیت های فنی مختلف دارای گیرایی کمتری می باشد و برای پوشش محدوده وسیع درگاه یک فروشگاه باید تعداد زیادی از آنتن های گیت RF را پشت سر هم نصب نمود.
.
مزایای گیت فروشگاهی RF به اختصار
- دارای فرکانس های متعدد و عدم تداخل در مراکز تجاری
- تنوع در سایز و مدل لیبل RF
- دارای قیمتی مقرون به صرفه برای لیبل و گیت
- مورد استفاده برای انتشارات و هایپرمارکتها
.
2 – گیت فروشگاهی AM
گیت فروشگاهی AM (acousto-magnetic) با فرکانس ۵۸ کیلوهرتز نوع دیگری از دزدگیرهای الکترونیکی که از امواج مغناطیسی – آکوستیکی استفاده می کند. از مزایای این نوع گیت می توان به حساسیت بیشتر، قدرت پردازش بالای آنتن های گیت در شناسایی سیگنال لیبل ها و تگ ها با درصد خطا بسیار پایین و عدم تداخل امواج اشاره کرد. این گیت فروشگاهی با فرکانس استاندارد ۵۸KHZ کار می کند و آنتن گیرنده و فرستنده آن در جلو در ورودی فروشگاه قرار داده می شوند.
قیمت این نوع گیت فروشگاهی در مقایسه با گیت مدل RF کمی گرانتر می باشد؛ اما فواصل بیشتری را پوشش می دهد و نیاز به گذاشتن آنتن های زیاد را برطرف میکند که نوعا در هزینه ها بسیار صرفه جویی می شود و ویترین فروشگاه حفظ می شود. اغلب از گیت فروشگاهی AM جلوی درب فروشگاه های عریض مانند هایپر مارکت ها، فروشگاه های آرایشی و عطر و ادکلن، فروشگاه های موبایل فروشی و … برای شناسایی لیبل کالاهایی مانند لوازم آرایشی و بهداشتی، کالاهای فلزی و لوازم الکترونیکی مانند موبایل استفاده می شود.
مزایای گیت فروشگاهی AM به اختصار
- مناسب در مجاورت با فلزات
3 – گیت فروشگاهی EM
گیت فروشگاهی EM (Electromagnetic) ابعاد بزرگ و محدوده پوشش کمی نسبت به مدل های دیگر دارد. فرکانس این مدل گیت فروشگاهی بین ۱ هرتز تا ۲۰۰۰ هرتز است و محدوده پوشش آن حداکثر تا ۸۰ سانتی متر قدرت دارد.
اما برتری گیت فروشگاهی EM نسبت به مدل های قبلی، قابلیت فعال و غیر فعال کردن نامحدود لیبل های آن است. در مدل های RF و AM بعد از غیرفعال کردن لیبل، دیگر آن لیبل قابلیت استفاده مجدد ندارد، اما در گیت EM این قابلیت وجود دارد و لیبل های غیر فعال شده قابل شارژ مجدد هستند. از مزایای دیگ این گیت می توان به انعطاف پذیری لیبل های آنها اشاره کرد که به راحتی قابل نصب بر روی هر جسمی و با هر ابعاد می باشد.
گیت فروشگاهی EM برای استفاده در مکان هایی که کالاهای را به امانت می دهند، مانند کتابخانه ها مناسب است. قیمت نسبتا بالا از دیگر معایب این گیت به شمار می رود.
مزایای گیت EM به اختصار
- داشتن لیبل نامریی و باریک
- جوابدهی بر روی فلز
- خاصیت فعال و غیر فعال شدن لیبل EM و گیت مخصوص کتابخانه
4 – گیت فروشگاهی RM
گیت فروشگاهی RM بصورت ترکیبی از تکنولوژی های دو مدل گیت RF و AM ساخته شده است. تکنولوژی گیت فروشگاهی RM به گونه ای است که توانایی ها و قابلیت های سودمند هر دو نوع گیت فروشگاهی AM و گیت فروشگاهی RF را دارا می باشد. به طور مثال در تکنولوژی گیت فروشگاهی RM تداخل فرکانس، که در گیت های مدل AM و RF وجود داشت و جزو معایب مدل های ذکر شده بود، را ندارد.
محدوده پوشش دهی در گیت RM نسبت به گیت های دیگر افزایش یافته، لیبل های گیت AM و RF به بیش از ۱۰۰ سانتی متر و در تگ های هر دو مدل بیشتر از ۱۳۰ سانتی متر قابل ردیابی و پیگیری هستند و صاحبان فروشگاه ها می توانند از هر ۲ فرکانس بصورت تجمیع و همزمان در گیت فروشگاهی RM استفاده نمایند.
.
گیت های معروف در بازار کدامند؟
گیت های موجود در بازار تنوع زیادی دارند می توان گیتار را از نظر کشور سازنده به گیت های ایرانی و گیت های چینی دسته بندی نمود که عبارتند از:
- گیت فروشگاهی سیگما (ایرانی)
- گیت دزدگیر اوپال (چینی)
- گیت ضد سرقت ایمن موج (ایرانی)
- گیت گاندو (ایرانی)
- گیت اسپینر
- گیت سنسورماتیک
برخی گیت ها دارای بدنه ساخت کشور ایران هست اما برد ها و سیستم الکتریکی آن ساخت کشور چین است اگر بخواهم یکی از برندهای چینی خیلی خوب را به شما معرفی نماییم که با خیال راحت از آن استفاده کنید بردی به نام اسپایدر است این برد اسپایدر دارای تنوع زیادی می باشد که می توان KP21 و Kp25 را یکی از بهترین برد های چینی موجود در بازار ایران معرفی نمود.
.
بهترین گیت فروشگاهی چه فاکتورهایی دارد؟
بهترین دزدگیر فروشگاهی دارای 10 فاکتور مهم میباشد که شامل موارد زیر است:
- عدم نویزپذیری (حساسیت آن نسبت به نویز کم باشد)
- عرض پوشش دهی گیت دزدگیر زیاد باشد.
- سرعت در تشخیص عبور لیبل یا تگ
- تشخیص عبور تگ یا لیبل از زوایای مختلف
- عدم تداخل فرکانس با سایر گیت ها
- امکان نصب در اماکن مختلف
- تعداد آنتن های گیت مناسب
- امکان استفاده در فروشگاه های دارای کالاهای فلزی
- استفاده از مواد اولیه مرغوب در ساخت دستگاه دزدگیر
- زیبا بودن ظاهر دزدگیر
.
جمع بندی
در دنیای امروز، مشتری ها بیشتر علاقه دارند که خودشان کالاهای موجود در فروشگاه را ببینند، لمس کنند و باکالاهای دیگر مقایسه کنند. ابعاد فروشگاه ها و مکان های دیگر عرضه محصولات مانند کتابخانه ها و میزان ورود و خروج محصولات، خطر سرقت و لزوم مقابله با آن را افزایش داده است. به همین دلیل از ابزار های امنیتی مختلفی استفاده می شود.
یکی از این ابزار ها گیت ضد سرقت فروشگاهی است. از بین انواع مختلف گیت فروشگاهی، مدل های EM, AM, RM و RF نسبت به بقیه معروف تر و کاربرد بیشتری دارند. در این مقاله تعریف گیت فروشگاهی، علت استفاده از آن، نحوه عملکرد و انواع مختلف گیت فروشگاهی را با هم بررسی کردیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
.
منبع: https://www.totikala.ir