راهنمای کاپ قاعدگی

آیا تا به امروز نام کاپ قاعدگی یا فنجان قاعدگی به گوشتان خورده است؟ آیا از طرز استفاده از این محصول اطلاعی دارید؟ با اینکه امروزه فواید و معایب کاپ قاعدگی، سروصدای زیادی به پا کرده، اما باز هم خیلی از زنان هستند که با این محصول آشنایی ندارند. دلیل این مسئله این است که به طور کلی تبلیغات برای کاپ قاعدگی بسیار کم انجام می‌شود و اغلب خانم‌هایی که از این وسیله استفاده می‌کنند، بیشتر به کمک جست وجو در اینترنت یا به توصیه دیگران، با کاپ قاعدگی و طرز کار آن آشنا شده‌اند. جالب است بدانید که کاپ‌های قاعدگی از دهه ۱۹۳۰میلادی اختراع شده بودند اما برای نخستین بار در سال ۱۹۸۷ ساخته و به بازار عرضه شدند.

.

کاپ قاعدگی چیست؟

همانطور که پیش از این گفته شد، کاپ قاعدگی به جای اینکه مثل پد و تامپون خون را به خود جذب کند، آن را جمع‌آوری می‌کند. برای استفاده از این وسیله لازم است قبل از شروع دوره‌ قاعدگی، کاپ را محکم بگیرید و آن را مانند یک تامپون بدون نیاز به اپلیکاتور داخل واژن‌تان جایگذاری کنید.

اگر فکر می‌کنید کاپ باعث ایجاد حس ناخوشایند در شما می‌شود، فکرتان اشتباه است چون در صورتی که به درستی آن را استفاده کنید، اصلا کاپ را احساس نخواهید کرد.

اگر برای خرید این محصول ترغیب شدید می‌توانید آن را مثل هر محصول بهداشتی دیگری به صورت آنلاین یا از داروخانه‌ها و فروشگاه‌های لوازم بهداشتی خریداری کنید.

.

برای خرید کاپ قاعدگی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

حالا اگر با مشورت پزشکی به این نتیجه رسیدید که از کاپ قاعدگی استفاده کنید، مروری هم بر دانستنی‌های زیر داشته باشید:

انتخاب سایز

کاپ‌های قاعدگی معمولا در دو سایز ۱ (کوچک) و ۲ (بزرگ) عرضه می‌شوند. انتخاب سایز مناسب به موارد زیر بستگی دارد:

  • سن؛
  • وضعیت دهانه رحم؛
  • شدت خون‌ریزی قاعدگی؛
  • سفتی و انعطاف‌پذیری کاپ؛
  • ظرفیت کاپ؛
  • قدرت ماهیچه‌های کف لگن؛
  • سابقه زایمان واژینال.

پزشک زنان با لحاظ‌کردن همه این موارد به شما در انتخاب سایز مناسب کمک خواهد کرد.

سایز ۱ معمولا برای خانم‌های زیر ۳۰ سال و کسانی که زایمان واژینال نداشته‌اند پیشنهاد می‌شود. اما سایز ۲ بیشتر مناسب خانم‌های بالای ۳۰ سال و کسانی است که سابقه زایمان واژینال داشته‌اند یا قاعدگی‌های پرخون و سنگینی دارند. اما این قاعده کلی قابل‌تعمیم به همه افراد نیست. درمورد ارتفاع کاپ هم باید پزشک ببیند که دهانه رحم شما هنگام قاعدگی در چه وضعیتی قرار می‌گیرد.

درضمن فراموش نکنید که کاپ‌های قاعدگی تنها درصورتی کارکرد درستی خواهند داشت که بتوانید سایز مناسب‌تان را پیدا کنید. این را هم بدانید سایزهای برندهای مختلف ممکن است اندکی با هم متفاوت باشند.

.

سایر نکات

– مواد سازنده: اغلب کاپ‌های قاعدگی سیلیکونی‌اند. اما برخی هم از مواد لاستیکی و لاتکس تولید می‌شوند. بنابراین اگر به لاتکس حساسیت دارید، حتما می‌دانید که نباید از کاپ‌های لاتکسی استفاده کنید.

– گنجایش: کاپ‌های با گنجایش بیشتر برای قاعدگی‌های سنگین مناسب‌ترند. اما، همان طور که گفتیم، شدت خون‌ریزی به‌تنهایی نمی‌تواند در انتخاب سایز کاپ ملاک باشد.

– سفتیکاپ‌های قاعدگی ازلحاظ میزان سفتی می‌توانند سفت، متوسط یا نرم باشند. کاپ‌های سایز بزرگ‌تر معمولا کمی سفت‌ترند. هرچه انعطاف‌پذیری کاپ کمتر باشد، راحت‌تر داخل واژن باز می‌شود. اما اینها داخل‌کردن‌شان سخت‌تر است.

– شکل بدنه و ساقه: برخی کاپ‌های قاعدگی باریک و بلندند و برخی دیگر گردترند. دهانه کاپ‌ها هم ازلحاظ شکل و ضخامت می‌تواند باهم متفاوت باشد. شکل ساقه کاپ‌ها هم همین‌طور. اما اینکه چه شکل کاپی راحت‌تر است به بدن و ترجیح هرکسی بستگی دارد.

.

سایزبندی کاپ قاعدگی

کاپ‌های قاعدگی معمولا در دو سایز کوچک و بزرگ به بازار عرضه می‌شوند.

کاپ مدل یک (کوچک)

کاپ مدل یک برای خونریزی‌های کم و متوسط مناسب است. تمامی کاپ‌های قاعدگی نرم و انعطاف‌پذیر هستند ولی مدل یک، از مواد سیلیکونی نرم‌تری نسبت به مدل دو ساخته شده است.

کاپ مدل دو (بزرگ)

این مدل کاپ برای خونریزی‌های نرمال یا شدیدتر کاربرد دارد و از مواد سیلیکونی محکم‌تری نسبت به مدل یک تشکیل شده است.

انتخاب سایز مناسب اهمیت ویژه‌ای در هنگام خرید کاپ قاعدگی دارد. این را فراموش نکنید که کاپ‌های قاعدگی فقط درصورتی کارکرد درستی به شما ارائه خواهند کرد که بتوانید سایز مناسب خود‌تان را پیدا کنید. این را هم بدانید سایزهای برندهای مختلف کاپ‌ها ممکن است مقدار کمی با هم تفاوت داشته باشند.

.
انتخاب سایز مناسب به موارد زیر بستگی دارد:

  • سن فرد مصرف کننده
  • وضعیت دهانه رحم
  • شدت خون‌ریزی در دوره قاعدگی
  • میزان سفتی و انعطاف‌پذیری کاپ قاعدگی
  • ظرفیت کاپ
  • قدرت ماهیچه‌های کف لگن فرد
  • سابقه زایمان واژینال

– به شما پیشنهاد می‌کنیم برای انتخاب سایز با پزشک زنان مشاوره کنید چون پزشک با لحاظ‌کردن همه موارد بالا به شما در انتخاب سایز مناسب کمک شایانی خواهد کرد.

– به طور کلی می‌توان گفت معمولا سایز یک برای بانوان زیر ۳۰ سال و کسانی که زایمان واژینال نداشته‌اند، کاربرد دارد. اما سایز دو اکثرا برای خانم‌های بالای ۳۰ سال و افرادی که سابقه زایمان واژینال داشته‌اند یا دچار قاعدگی‌های پرخون و سنگین هستند، مناسب است.

– اما این را هم بدانید که قاعده گفته شده در بالا قابل‌ تعمیم به همه افراد نیست و ممکن است در برخی افراد این قاعده صدق نکند.

– در مورد ارتفاع کاپ هم باید با پزشک مشورت کنید تا وی ببیند که دهانه رحم شما هنگام قاعدگی در چه وضعیتی قرار می‌گیرد.

.

نحوه گذاشتن کاپ قاعدگی

– برای جایگذاری کاپ درون واژن ابتدا لازم است دستان خود را به خوبی بشویید.

– سپس آرامش خود را حفظ کنید چون اضطراب باعث سفتی عضلات واژن شده و ورود کاپ را با سختی روبه‌رو می‌کند.

– در این مرحله شما می‌توانید کاپ را به صورت نشسته، ایستاده و یا حالت نیمه خیز داخل اندام تناسلی قرار دهید.

– برای راحت‌تر فرو بردن کاپ پیشنهاد می‌کنیم پاهایتان را از هم دور کنید.

– کاپ قاعدگی را ابتدا به شکلی که صاف (مسطح) شود به داخل خودش جمع کنید، سپس آن را خم کنید تا شکل حرف C را به خود بگیرد.

– در این مرحله کاپ را به همان شکلی که لوله شده نگهدارید و از طرف لبه‌ آن به داخل واژن (اندام تناسلی) وارد کنید. پس از داخل کردن کاپ، به صورت ارتجاعی باز خواهد شد و دیواره‌ رحم‌تان را خواهد گرفت. (در اینجا ممکن است لازم باشد کمی کاپ ‌را داخل واژن بچرخانید).

– دقت کنید که جهت حرکت دست‌های شما برای ورود، به سمت پشت و به صورت مورب است نه مستقیم به سوی بالا.

– در آخر مطمئن شوید که کاپ داخل بدن شما کاملا باز شده است. برای اینکار کافیست انگشت تمیز خود را داخل نموده و به انتهای کاپ ببرید. بعد از رسیدن انگشت به انتهای کاپ باید احساس کنید که قاعده آن به حالت گرد درآمده است.

نحوه گذاشتن کاپ قاعدگی

نحوه خارج کردن کاپ قاعدگی

برای خارج کردن کاپ از داخل واژن مراحل زیر را انجام دهید:

– ابتدا به حالت چمباتمه نشسته یا اگر می‌خواهید راحت‌تر باشید روی صندلی توالت بنشینید.

– سپس کاپ را با انگشت نگاه دارید و به میزان کمی آن را فشار دهید تا کمی هوا وارد شود.

– به این نکته توجه کنید که هنگام بیرون کشیدن کاپ باید انتهای آن را در دستان خود نگاه دارید تا از برگشتن کاپ به داخل جلوگیری شود.

– وقتی کاپ کاملا خارج شد خون قاعدگی را دور ریخته و در آخر دستان خود و کاپ را به خوبی بشویید.

– برای شستن کاپ قاعدگی آن را درون آب گرم غوطه‌ور کرده و با دستمال نرم به خوبی خشک کنید به صورتی که هیچ رطوبتی روی آن احساس نشود.

– برخی از کاپ‌ها از نوع یکبار مصرف هستند و پس از بیرون آوردن قابل استفاده مجدد نیستند اما بیشتر آنها چندبار مصرف بوده و شما می‌توانید پس از شست و شو دوباره آن‌ها را مورد استفاده قرار دهید

– بعد از پایان‌یافتن دوره قاعدگی کاپ را با جوشاندن در یک ظرف بزرگ آب برای ۵ الی ۱۰ دقیقه ضد عفونی کنید و کاپ استریل شده را برای مصرف مجدد در جایی تمیز و مطمئن قرار دهید.

– ضدعفونی کردن کاپ قاعدگی با محلول‌های ضدعفونی کننده توصیه نمی‌شود، چون ممکن است باعث ایجاد حساسیت و آلرژی در استفاده‌های بعدی شود.

.

فواید کاپ قاعدگی چیست؟

  • با محیط زیست سازگاری خوبی دارد.

کاپ‌هایی که قابلیت استفاده‌ مجدد دارند را شما می‌توانید نزدیک به ۱۰ سال استفاده کنید. این به معنی تولید زباله کمتر خواهد بود. البته این مسئله در مورد کاپ‌های یکبار مصرف صدق نمی‌کند.

  • صرفه اقتصادی دارد.

کاپ‌های چند بار مصرف از لحاظ اقتصادی برای شما به صرفه‌تر خواهند بود. چون از یک فنجان قاعدگی تا ده سال‌‌ می‌توان استفاده کرد و این به معنای هزینه کمتر برای خرید نوار بهداشتی و تامپون است.

  • کاپ را می‌توان به مدت ۱۲ ساعت بدون تعویض در واژن نگه داشت

کاپ قاعدگی بسته به میزان و شدت خونریزی در زمان پریود، تا 12 ساعت‌‌ می‌تواند در بدن بماند، پس برای استفاده‌ در شب بسیار مفید است.

  • حجم بیشتری از خون را در خود نگه می‌دارد

یک کاپ قاعدگی می‌تواند یک اونس مایع را درون خود نگه دارد. می‌توان به صورت تقریبی گفت کاپ‌ها دو برابر تامپون یا پدهایی که جذب فوق العاده دارند، عمل می‌کند. این مورد یک مزیت بسیار خوب برای روزهایی است که خونریزی شما بسیار شدید خواهد بود.

  • با کاپ قاعدگی می‌توان رابطه‌ جنسی بدون آلودگی داشت

بیشتر کاپ‌های قاعدگی سلیکونی و لاستیکی پیش از انجام رابطه جنسی، لازم است بیرون آورده شوند. اما کاپ‌هایی که نرم و یکبار مصرف هستند و طراحی گنبدی یا زنگوله‌ای شکل دارند، رابطه‌ جنسی را ممکن می‌سازند. در این حالت به هنگام انجام رابطه جنسی همسرتان آن را احساس نمی‌کند و خونی برای نگرانی وجود نخواهد داشت.

  • کاپ‌ها بوی کمتری ایجاد می‌کنند

هنگامی که خون قاعدگی در مجاورت هوا قرار می‌گیرد، بوی بدی تولید می‌کند. اما کاپ‌ها طوری طراحی شده‌اند که نسبت به هوا غیر قابل نفوذ هستند.

  • ایمن است

کاپ قاعدگی از تامپون امن‌تر است. چون خطر ابتلا به سندرم شوک سمی، یا عفونت باکتریایی را کاهش می‌دهد. همچنین اصلا باعث عرق سوز شدن یا جوش نمی‌شود در حالی که استفاده از نوار بهداشتی به خصوص در فصول گرم سال می‌تواند برای مصرف کننده ایجاد ناراحتی کند.

.

معایب کاپ قاعدگی

  • می‌تواند باعث سوزش شود

به گفته محققان مصرف کنندگان کاپ قاعدگی بیشتر از آن‌هایی که تامپون استفاده می‌کنند، دچار سوزش می‌شوند. برای رفع این مشکل لازم است قبل از گذاشتن کاپ داخل واژن، دست‌‌ها به خوبی شسته شوند و دو تا سه بار در روز محتوای کاپ خالی شود. همچنین بین دوره‌های قاعدگی کاپ باید به خوبی استریل گردد.

  • جاگذاری آن برای بعضی افراد سخت است

کاپ‌ها سایزهای مختلفی دارند و شما با توجه به سن، میزان خونریزی، زایمان و … می‌توانید سایز مناسب خود را انتخاب کنید. با این وجود جاگذاری مناسب کاپ در واژن می‌تواند برای شما یک چالش جدی شود مخصوصا اگر رحم شما یک طرفه یا پایین باشد. برای یادگرفتن نحوه‌ جاگذاری مناسب به کمی آزمون و خطا احتیاج دارید و ممکن است در دفعات اول به دلیل ناشی بودن در جاگذاری، کمی نشت خون به لباس را هم تجربه کنید.

  • برداشتن کاپ می‌تواند باعث کثیف کاری و شرم شود

برداشتن کاپ مانند جاگذاری آن به مهارت نیاز دارد. برای جلوگیری از کثیف کاری هنگام برداشتن کاپ، در حالت نشسته یا اسکات (حالت نشستن در توالت) کاپ را فشار دهید تا دنباله‌ آن بیرون بیاید. پایین کاپ را کمی فشار دهید تا با عبور هوا کاپ از دیواره‌ رحمتان جدا شود. آن را کمی به عقب خم کنید تا از پاشیده شدن خون به بیرون جلوگیری شود.

  • باعث ایجاد واکنش حساسیتی در برخی بانوان می‌شود

بیشتر فنجان‌های قاعدگی از مواد بدون لاتکس تولید می‌شوند و برای افراد مبتلا به آلرژی لاتکس گزینه مناسبی است. اما برای بعضی از افراد، احتمال دارد مواد سیلیکون یا لاستیک باعث ایجاد واکنش آلرژیک شود.

  • اگر از IUD برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌کنید، بعضی از تولیدکنندگان توصیه می‌کنند از کاپ قاعدگی استفاده نکنید، چون امکان دارد هنگام خارج کردن آن، نخ آی یو دی را هم به اشتباه بکشید و آن را هم خارج کنید. پیشنهاد می‌کنیم قبل از استفاده هر دو با هم، با پزشک خود مشورت کنید.

.

منابع:

.https://www.daraje.com
.https://mootanroo.com

- مطالب مرتبط -

«لوازم کمک‌درمانی و بهداشتی»

البسه و اکسسوری

مشاهده مطالب ←

آرایش و زیبایی

مشاهده مطالب ←

لوازم خانگی و دکوری

مشاهده مطالب ←

بهداشت و سلامت

مشاهده مطالب ←

گل و گیاهان

مشاهده مطالب ←

موادغذایی و خوراکی

مشاهده مطالب ←

مسافرت و کمپینگ

مشاهده مطالب ←

نظافت و شستشو

مشاهده مطالب ←

ماشین و موتورسیکلت

مشاهده مطالب ←

لوازم دیجیتال

مشاهده مطالب ←

ساز و موسیقی

مشاهده مطالب ←

کودک و نوزاد

مشاهده مطالب ←

لوازم اداری

مشاهده مطالب ←

تحصیل و تحریر

مشاهده مطالب ←

منابع

مشاهده مطالب ←

قوانین

مشاهده مطالب ←

error: Alert: Content is protected !!